2009. január 25., vasárnap

VKF! XXII. - Mindent bele!

Ismét VKF!, ismét volt min gondolkodni. Most Zsuzsa dobta fel a labdát, egytálételes témával. Ezúttal saját kreációval készültem. Jól véggigondoltam, hogy milyen egytálételnek is örülnék mostanság. Első gondolatom az volt, hogy mindenképp római tálban készüljön, aztán meg hogy legyen benne gersli. Meg valamiképp paradicsom. De azért igaz télies legyen, olyan dolgokkal, amiknek ilyenkor januárban is szezonja van felénk. Csak hogy tudatosan menjen az a főzé, ugye. Így a gersli mellé sárgarápát zellert és füstölt húst terveztem (nem akartam nagyon túlbonyolítani), aztán végül a zellerből kelbimbó lett, mert a piacon csak úgy kellették magukat. A paradicsomot pedig lé formájában csempésztem bele, hogy legyen miben megfőniük a finomságoknak. A végeredmény szerintem (és Párom szerint is) jó lett, benne van egy tálban minden ami kell egy jó étkezéshez és nem utlsó sorban nincs is vele sok macera, csak bele kell mindent pakolni a római tálba, aztán irány a sütő és csak néha kell ránézni, hogy elkészül-e. :)

Zöldséges, füstülthúsos, gerslis egytál

4 sárgarépa
1 kis tál kelbimbó
30-40 dkg füstöt hús
2 dl gersli
1 liter paradicsomlé (1 fél literes passzírozott paradicsomot hígítottam fel)
bors, babérlevél, köménymag, csipetnyi fahéj


Először is beáztattam a tálat. Aztán a répát megpucoltam, karikára vágtam, a kelbimbót megtisztítottam, a húst felkockáztam. A tál aljába terítettem a zöldségeket, rá a húst, erre kerültek a fűszerek, végül rászórtam a gerslit és felöntöttem a paradicsomlével. Lefedve hideg sütőbe toltam, majd a sütőt olyan 180 fokra bekapcsoltam. Fedő alatt sült kb egy órát aztán még fedő nélkül háromnegyedet, amíg a geersli megpuhult és lé is jól besűrűsödött (mire kihűlt, szinte el is tűnt). Finom téli étek lett, ami 3-4 személyre elég. És érdekes módon sütés közben a gersli és a zöldségek helyet cseréltek, a gersli került alulra, zöldségek felülre.

2009. január 18., vasárnap

Mivanitthon leves

Mint ahogy említettem, beköszöntött nálam a levesek kora, íme egy újabb példa rá ami az elmúlt héten készült. (És nem mellesleg remek alkalom arra, hogy fogyasszam a fagyasztóból a benne rejlő zöldségeket).

Zöldséges leves

1 sárgarépa
1 bögre zöldborsó (fagyasztott)
2 bögre zöldbab (fagyasztott)
kb 10 cm-nyi füstölt kolbász
1 nagyobb gerezd fokhagyma

kevés olaj
1 tk liszt
1 tk pirospaprika

A répát és a kolbászt hosszában félbevágtam, felkarikáztam, a fokhagymát jó apróra vágtam. Az olajat felmelegítettem, beleszórtam a lisztet és addig pirítottam, amíg elkezdett színe lenni majd lehúztam a tűzről, beleszórtam a fokhagymát, elkevertem, majd a pirospaprikát is hozzáadtam. Felöntöttem egy pohár hideg vízzel, jól összekevertem, majd még kb annyi vizet öntöttem hozzá, hogy összesen 1 liter legyen. (Szendvicsaljú fazekam van, elég jól tartja a hőt, úgyhogy igyekeznem kellett, hogy ne égjen meg a rántásom, ezért is vettem le a tűzről, amikor elkezdett szinesedni.) A lébe beleszórtam a zöldségeket és a kolbászt, sóztam, majd fedő alatt főztem, amíg minden meg nem puhult. (Nem tudom pontosan meddig tartott, neteztem közben és nem néztem az órát. :) )

2009. január 10., szombat

Hideg napra való

Azt hiszem kezdek felnőni. Ugyanis egyre jobban szeretem a levest. Jelenleg szinte minden nap tudnék enni. :) Így a mai ebéd se lehetett más. Mivel alapvetően a tartalmas levesekért vagyok oda, ezért a második fogás egy egyszerű gyors fánk volt, receptjét a Mindmegettén találtam, amit még az egyetemi kollégiumban készítettem először (nagy előnye volt akkor, hogy nem kell hozzá mérleg) de azóta valahogy nem került elő. De most. :)
A leves pedig. Ez már a második alkalom volt, hogy ilyet főztem, és még biztos hogy többször asztalra fog kerülni. Az alap paradicsomleves volt, abbe főztem bele kelbimbót és fokhagymás pirítóssal ettük. Egyébként az alapötletet (mármint a paradicsomleves kenyérrel és még valamivel) Mamma toszkán babos apradicsomlevese adta, ami szintén nagy kedvencünk lett.
És akkor a receptek.

Kelbimbós paradicsomleves

1 doboz (500 g) passzírozott paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
30-40 dkg kelbimbó (én most fagyasztottatt használtam)
só, bors, olaj
néhány szelet kenyér, vagy zsemle
fokhagyma
reszelt sajt

A hagymát apróra vágtam, kevés olajon megpirítottam, törtem rá némi borsot, felöntöttem a passzírozott paradicsommal és kb 1 liter vízzel. Sóztam és kb 10 percet főztem, majd beletettem a kelbimbókat is, azokkal még kb 5 percig főztem. Amikor a leves elkészült a kenyérszeleteket mepirítottam, jól bedörzsöltem fokhagymával. Tálaláskor a pirítóst a tányérba tördeltük, rámertük a levest és megszórtuk reszelt sajttal.

Amerikai fánk

2 tojás
1 kefír
2 ek cukor
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
csipet só
fél zacskó sütőpor
13 csapott evőkanál liszt

A tojást, kefírt, cukrokat, sót és sütőport jól elkvertem majd hozzáadtam a lisztet is és csomómentesre kevertem. Olajban kisütöttem a masszát, egy fánkhoz fél-1 evőkanálnyi masszát használva. Nagyon gyorsan megpirul, ezért nem szabad túl forró olajban sütni, mert nyers marad a közepe (sajnos saját tapasztalat). Lekvárral és magában is finom, és nem mellékesen gyorsan elkészül.