2007. június 13., szerda

Első próbálkozás

Életem első töltött paparikáját készítettem el az imént. Nagyon rég ettem már, de igazából sosem volt nagy kedvenc, de most valamiért megkívántam. És már a paprika sem olyan drága. :)
Receptért anyust hívtam, mint szinte minden hasonlóan klasszikus kaja esetén. Érdekes, hogy elég ritkán főzök hagyományost, inkább megyek a saját fejem után. Ennek is köszönhető, hogy klasszikusétel-repertoárom kimerül a spenótfőzelék, paprikás krumpli, krumplis tészta háromszögben, de ezeket se főzöm sűrűn, csak nem kell már hozzá anyus segítsége. :)
Szóval ma délelőtt ismét örültem annak, hogy van telefon, és még akkor is tudok tanácsot kérni, ha 200 km-re vagyok anyutól. :)

Töltött paprika
7 tv paprika
30 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs
1 kisebb fej hagyma
50 dkg paszírozott paradicsom
1 tojás
só, bors, cukor
1 ek keményítő

A hagymát apró kockára vágtam, összekevertem a darált hússal, rizzsel (nem főztem elő), tojással, sóval, borssal. A masszát lazán beletöltöttem a kicsumázott paprikákba, plusz lett még 4 csupasz gombócom is. Egy nagyobb fazékba beletöntöttem a paszírozott paradicosmot, belepakoltam a paprikákat meg a gombóvokat és annyi vizet öntöttem még hozzá, hogy majdnem ellepje őket a folyadék. Kevés cukrot is tettem a szószba. Főztem az egészet kb fél órát, lehet több is volt kicsit, mindenesetre az egyik gombócon lemeóztam, hogy megpuhult-e a rizs. Megpuhult. :) Ekkor elértem anyus receptjétől, és nem rántással sűrítettem a szószt, hanem keményítővel: előszö is kihalásztam a parikákat meg gombócokat a fazékból egy jénaiba, a visszamaradt szószhoz önötöttem a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, rotyogtattam kicsit és azt is a jénaiba öntöttem. Ez így kb 4 személyes adag.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez gyönyörű! pont úgy néz ki, mint egy igazi töltött paprika. ügyes vagy!:)

Zsu írta...

jujj, köszönöm, most egészen zavarba jöttem :)