2007. március 16., péntek

Fiúk jöttek

Végre siekrült olyasmit főznöm, amit méltónak tartok a posztolásra.
Ma vendégségbe érkeztek Kedvesem volt egyetemi évfolyamtársai egésznapos szerepjáték-partyra. Mindenképp valami könnyen fogyasztható, szendvics-szerű ebédet akartam készíteni nekik, de azért valamennyire "főttkaja" jelleggel. Gyros és hamburger között vaciláltam, a házi pitát már úgyis rég ki akartam próbálni, viszont igazi gyros husit nehéz itthon sütni, a hamburger húspogácsája némiképp egyszerűbb. Végül ötvöztem a kettőt: készült pita, tzatziki, és pici korongok darálthúsból. Mindehhez társult még paradicsom, lilahagyma, káposzta, sajt, házi darált erőspaprika.

Pita

1 kg liszt
7 g szárított élesztő
fél ek só
1 kk cukor
5-6 dl langyos víz

Először a lisztet elkevertem a szárított élesztővel, sóval cukorral, majd a vízzel kenyértésztát gyúrtam belőle, kb egy órát kelni hagytam. Amikor megkelt tíz kis cipót formáztam belőle és pihentettem addig, amíg a sütő a lehető legforóbbra melegedett. A kis cipókat egyenként kinyújtottam kb fél cm vastagra, kettesével sütőpapírral bélelt tepsiben alsó rácsálláson megsütöttem őket a következő módon: az került be legelőször a sütőbe amit először nyújtottam ki, majd lestem befelé a sütőbe az abalakon át, hogy púposodnak-e a korongok. Ez kb 3-4 percet vett igénybe, ekkor megfordítottam a korongokat és még 1 percet töltöttek a sütőben, végül cseréptálba kerültek és letakartam őket, nehogy kiszáradjanak.

Húsgolyók

1 kg darált sertéshús
2 tojás
2 ek worchester-szósz
2-3 ek zsemlemorzsa
só, bors

Amikor a tésztát összegyúrtam, nekiálltam a husinak: a hozzávalókat alaposan összekevertem és a keveréket betettem a hűtőbe gondolkozni.
Közben elkészítettem a tzatzikit, egészen pontosan kb 1 órát hagytam egy nagy pohár joghurtot szűrőbe tett gézen keresztül csöpögni valamint egy lereszelt kígyóuborkát is jól lecsöpögtettem. Amikor mindkettő elegett csöpögött, összekevertem őket 3 gerezd zúzott fokhagymával, borssal, sóval.
A pita sütése előtt sütöttem ki olajban a kb 2-3 cm-es húsgolyókat, amiket előzőleg zsemlemorzsába forgattam.

Végül mindenki maga állította össze saját pita-szendvicsét, és elégedettek voltak az eredménnyel. Egy biztos: házi pitát máskor is sütni fogok.

A pita receptjét a mindmegette-n találtam.
Fotókészítése nem jutott időm, meg úgy általában ha vendégek vannak, nem szeretek evés előtt kompozíciót gyártani, utána meg már ugye nehéz. :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A két recept közül az egyik, amit beküldtem :))) ugye, hogy jó? Az externet konyha listáról van, csak a rohadékok ezt az apró infót kitörölték.

A húst elég jól meg lehet csinálni sima sütőtálban, ha jól kiklopfolod, és befűszerezve egymásra rétegzed, összesül, és csíkokra szelhető.

Zsu írta...

Hát valóban tuti a pita -recept, a srácok is nagyon dicsérték, meg Párom is emlegette, hogy ilyet máskor is csinálhatok. :)
A húshoz köszönöm a tippet, ki fogom próbálni. Csak jöjjenek vendégek! ;)