2007. március 1., csütörtök

Ilyen is ritkán van

Ma valahogy úgy jött össze, hogy levest is főztem és főételt is. Ilyen határozottan nemgyakran van, mert ha már levest csinálok, akkor inkább gazdagabb fajtát, ami után már nemigen akar semmit enni az ember. Vagy vacsira csinálom, amikor meg különben sem egészséges túl sokat meg nehezet enni. :)
De ma ebédet főztem és nem vacsit, igaz délben csak én ettem belőle, páromnak ez esti eledel lesz.
Szóval adott volt egy halom répa a kamrában akik nem is tudom mióta vártak arra, hogy répás borsólevest csináljak belőlük, ehhhez a receptet a mindmegette.hu-n találtam, aztán kicsit más arányokkal főztem meg. Csak hát ez így ebédnek kevésnek tűnt, meg délelőtt különben sem volt kedvem diplomaelőkészületi iromány gyártásához, így elballagtam a közértbe. Szerencsére ott határozottan szép kis tölteni való padlizsánokra bukkantam, vettem is belőlük kettőt. Hozzájuk képzeltem az otthon kuksoló tonhalat és már meg is volt az ebéd második felének terve.


Zöldborsóleves sült sárgarépával

5 kisebb és 1 nagyobb sárgarépa (ennyi volt itthon :))
egy bögrényi mirelit borsó
kb 1,5 dl tejszín

bors
víz
vaj és olaj

A sárgarépát megtisztítottam és karikára vágtam. Vaj és olaj keverékén kevés vízzel puhára pároltam, pirítottam egy fazékban. Amikor enyhén megpirult, kiszedtem az edényből és egy nagyobb bögrében összeturmixoltam. A répapüréhez hozzáadtam a tejszínt és némi frissen őrölt borsot. A fazékban visszamaradt zsiradékon megpároltam a borsót és felöntöttem jó fél liternyi vízzel, majd belekevertem a tejszínes répapürét is. Sóztam és kissé összeforraltam. Pirított zsemlekockával megszórva került a tányéromba.


Tonhalas töltött padlizsán (és ez még nem az a töltött :))

2 kis tölteni való padlizsán
1 tonhal konzerv
1 doboz hámozott paradicsom
fokagyma

bors
fél dl tejszín
2 ek zsememorzsa
juhtóró (bryndza)
olaj

A padlizsánokat megmostam, levágtam a szárát és félbevágtam. A belsejüket kikapartam és felkockáztam, a sütőt előmelelegítettem kb 180 fokra. A felkockázott padlizsánbelsőt némi olajon egy nagyobb gerezd fokhagymával jól megpirítottam majd felöntöttem az összedarabolt hámozott paradicsommal, sóztam, borsoztam. Addig forraltam, míg szinte minden levét elfőtte, ekkor hozzákevertem a tonhalat és a tejszínt. Mivel elég híg lett így, belekerült még 2 ek zsemlemorzsa, ezzel egyet rottyant, és már kanalaztam is a kivájt padlizsánokba, amiket előzőleg egy alufóliával kibélelt tepsibe tettem. Betoltam a sütőbe, kb 15 perc múlva kivettem, rámorzsoltam némi juhtúrót és visszaküldtem még kicsit sülni, kb 10 percre.
Ilyen lett:

Nincsenek megjegyzések: