2007. december 21., péntek

Egy újabb köszönet az undok fiúnak

Amikor elolvastam Mademoiselle posztját a másfélórás dagasztás nélküli bucikról, rögtön elkapott engem is a gépszíj, igaz kellett három próbálkozás, hogy tökéletesen elégedett legyek az eredménnyel. Kicsit módosítgattam a recepten, kezdve azzal, hogy mivel csak ketten vagyunk ezért a 8 bucit soknak tartottam, ezért feleztem az adagot. Aztán, mivel gyakorlatilag nem iszunk tejet, ezért ha csak lehet pótlom joghurttal, az van mindig, szeretjük is. Úgyhogy a folyadék úgy nézett ki az én esetemben, hogy egy jókora evőkanál joghurtot langyos vízzel kicsit több mint 3 dl-re hígítottam. Aztán az első sütésnél jött a kedvenc problémám: ráragadt a sütőpapír a bucik aljára. Még nem sikerült megfelelő minőségű papírt találnom, sajnos. Úgyhogy a második próbálkozásnál papír nélkül sütöttem, mondanom sem kell, úgy kellett lefeszegetni a bucikat a tepsiről. Aztán jött az ihlet, ami igazán megeshetett volna korábban is: a tizensok órás DNK-nál nem csak a sütő, hanem a sötőedény is forró. Hát kipróbáltam azt a trükköt és bevált: a tepsivel eggyütt forrósodott a sütő, és az előforrósított tepsiről aztán gyönyörűen lejöttek a bucik a hőkezelés végén. :)
És akkor következzen az undok fiú receptjének fele:

Másfél órás DNK buci

375 g liszt
fél ek élesztő
fél ek cukor
hamad ek só
1 ek joghurt
3 dl langyos víz

A lisztet, élesztőt, cukrot sót egy nagy tálban összekevertem, hozzáöntöttem a joghurtos vizet és egy kanállal homogénre kevertem a masszát, tetejére kevés lisztet szórtam. Lefóliázva hagytam kelni meleg helyen kb máfél órát. Egy óra elteltével begyújtottam a sütőt 220-240 fok környékére, betettem az aljába egy használaton kívüli tepsit félig megtöltve vízzel és a sütőtepsit is. Fél óra múlva kiborítottam a tésztát egy erősen lisztezett deszkára, kicsit széthúztam, négyfelé vágtam, a negyedeket kétszer hajtogattam, ekkor kikaptam a tepsit a sütőből, hajtott felükkel lefelé rápakoltam a bucikat és mentek is a forróságba. Nekem olyan 15-20 perc alatt sültek szépre.

7 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Az itthon kapható – szerintem - legjobb sütőpapír: szilikonbevonatos, garantáltan tapadásmentes Müller sütőpapír! Ugyanazt 5 sütésre is fel lehet használni és SOHA nem tapad! Én kb 8 éve ezt használom. Egyszer vettem a Pennyben, megszerettem, de ott már rég nem forgalmazzák, így rendeltem a gyártótól (Müller papír, 2085 Pilisvörösvár, Fő út 130.tel: 26/530-500). Igaz, csak egy kartonnal szolgáltak ki, kitartott egy darabig, most kell újat rendelnem, mert már az utolsót használom. Jó szívvel ajánlom!

Gabojsza írta...

Most beszéltem velük telefonon, legkésőbb jövő héten leszállítják az újabb 1 kartont :-) 8 m, 270.-Ft/db és szívesen adok át belőle, mert a 24 db nekem kicsit sok...

vimizo írta...

Szia!

Én az ünnepek előtt a corában vettem szilikon bevonatú sütőpaprírt. Több féle volt, ennek világosbarna szine van:) 300 körüli áron. De tényleg nagyon jó, azóta nem ragad le semmim:)

Zsu írta...

Köszi a tippet Vimizo :)
Viszont Gabojszával már letárgyaltam a nagytételes vásárlásba beszállást és itt Fehérváron nincs Cora :(

vimizo írta...

Zsu:)

Tartozom Neked a kiflivel, nem felejtettem el, csak csak... időhiány. Hiába vagyok gyesen...
Hétfőn mindenképp sütök, mert van itthon kisbetegem, nem mennek oviba jövőhéten, így sütögetünk. Valszeg hétfőn posztolom Neked:)

Zsu írta...

Ó, köszönöm :)

vimizo írta...

Fent van:)