Na de visszatérve a vasárnapra és a rebarbarára: a szombati piacolás során Párom felfedezett egy nénit, aki rebarbarát árult, és mivel ő olyat még nem hogy nem evett, még enm is nagyon látott, gyorsan kikérdezte a nénit, hogy mi az a rózsaszínes szár szerű valami. :) Megtetszett neki az ismertetés, meg én is szimpatikusnak tartottam, úgyhogy vettünk egy adagot. Aztán vasárnap lett belőle kompót szerű valami finom vaníliás tejszínhabbal. :)
Rebarbarakrém vaníliás tejszínhabbal
4 rebarbaraszár
2-3 ek barnacukor
2 ek méz
kevés víz
kb 1 ek étkezési keményítő
2 dl tejszín
1 zacskó vaníliás cukor
A rebarbara külső hártya szerű héját lehúztam aztán apró kockára vágtam. Egy fazékba tettem, rászórtam a cukrot, meg öntöttem rá annyi vizet, ami épp nem lepte el. Na ez volt a hibás lépés. épp csak egy kis víz is elég lett volna, mert rengeteg levet eresztett, aztán gyakorlatilag szétesett a rebarbara, nem volt értelme tovább forralni. Közben megkóstoltam egyszer a levelt, eléggé savanykásnak éreztem még, úgyhogy még adtam hozzá mézet is. Végül a sok lé problémáját egy evőkanál keményítővel oldottam meg - kevés vízzel elkevertem, a rebarbarához öntöttem és forraltam rajta egyet. Az elkészült kompótnak indilt, de inkább krém jellegűvé vált rebarbarát négy borospohárba osztottam (mert nincs fagyis-krémes kelyhünk, de majd egyszer...), hagytam őket kihűlni. Aztán tálalás előtt a jól behűtött tejszínt felvertem a vaníliás cukorral (egészen megkedveltem a Dr. Oetker féle vaníliás cukrot, stabilan beszerezhető, és vanília van benne) és minden pohárba kanalaztam belőle. Páromnak meg anyukájának is ízlett. :)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése