2008. május 4., vasárnap

VKF! XV.- Kreatív kaméleon

Ebben a hónapban Beatbullnál a staféta. És hát mi más témat adhatott volna, mint hogy kreatívan formáljunk át egy ételet.
Nagyjából egy hete tudtam aktívan nekiállni a gondolkodásnak, és hát tipikus Micimackó lettem: "Gondolj! Gondolj! Gondolj!" Szerencsére nem kellett sokáig törnöm a buksimat, kigondoltam mi legyen az az étek amit átfazonírozok. Alapvatő elképzelésem volt, hogy olyasmi legyen, amit relatíve gyakran készítek, és eszembe is jutott egy régi kedvenc, amire már nagyon fájt a fogam, főleg hogy azok a fránya kilók miatt nemigan ehettem. De most már egész elégedett vagyok magammal, meg néha kell bűnözés is. :)
Szóval a pályamű. Először fotó, aztán recept, aztán a legvégén hogy mi is volt az alap. Mert szerintem ez így érdekes. :)


Kb. fél kg burgonya
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
egy vékony szelet füstölt szalonna
egy vékony szelet kolozsvári szalonna
kb 10 cm puhább kolbász
kevés olaj
fűszerpaprika
sós paprikakrém (házi:), ennek hiányában szimplán só)
45-50 vékony szelet szárazkolbász
4 tojás
liszt

A szalonnákat apró kockára vagtam, a puha kolbászt a lehető legkisebb darabokra szedtem, szintén apróra kockáztam a hagymát. Kb 2 centis kockára vágtam a krumplit. Egy lábosban kevés olajon megpirítottam a szalonnát, utánaküldtem a hagymát, üvegesre pirítottam, aztán ment utána a puha kolbász, kicsit átkevertem, lehúztam a tűzről és 1-2 teáskanálnyi pirospaprikát szórtam rá, jól elkevertem, hozzáöntöttem a krumplit, felönöttem annyi vízzel ami épp ellepi, adtam hozzá paprikakrémet és visszatettem a tűzre amíg a krumpli meg nem főtt és a lé nagyját is el nem főtte. Közben előállítottam a vékony kolbászkarikákat.
Amikor már majdnem megfőtt a krumpli a 4 tojást felvertem, annyi lisztet adtam hozzá, hogy sűrűbb galuskatészta legyen, egy fazékban sós vizet forraltam és a galuskatésztából egy evőkanál segítségével csónak forma galuskákat próbáltam a vízbe juttatni kisebb-nagyobb sikerrel (kb 15 db lesz ennyi tésztából). Amikor feljöttek a galuskák a víz színére még pár percig hagytam őket forrni, aztán kiszedtem és melegen tartottam.
Amikor elég puha lett a krumpli, lehúztam a tűzről és hagytam hűlni addig, amíg egy teflonserpenyőben megpirítottam a kolbászkarikákat. Miután megpirultak papírtörlőre szedtem őket. A kezelhető hőmérsékletűre hűlt krumlpit villával alaposan összetörtem, ezt lehetett volna krumplinyomóval is csinálni mondjuk, vagy botmixerrel. A lényeg, hogy krumpli olyan püré állagú legyen. Amikor ez megvolt elrendeztem a tányérokon a galuskákat, a pürét a legnagyobb csillagcsövével felszerelet nyomózsákba töltöttem, szépen rányomtam a galuskákra. Végül minden pürés galuska tetejére pirított kolbászkarikákat tettem. Ez az adag kb 4 személyre elegendő. És hát nem volt ez más, mint egy paprikás krumpli kreatívan tálalva. Azt hiszem ez az előző magyaros VKFen is jó lett volna:)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép, tetszik. Ági

Unknown írta...

nagyon ötletes, első pillantásra nem is ismertem rá ;) nagyon tetszik! Gondolkodtam rajta, hogy kérjem-e a kiírásban, hogy rakja ki mindenki az étele képét néhány napra, találgatás céljából, hogy mi is lehet - ez pompásan megfelelt volna ennek ;)

zsúrkenyér írta...

Nagyon jóóóó!!!

Udv

zsurkenyer

Zsu írta...

Köszi mindenkinek. :)

Névtelen írta...

Hello kedves Zsu!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat a blogomhoz, te voltál az első! :)
Látom finomakat szoktál készíteni, jövök majd gyakran körbenézni! :)
...és nekem is tetszik a "pályaműved"! ;)