2009. január 25., vasárnap

VKF! XXII. - Mindent bele!

Ismét VKF!, ismét volt min gondolkodni. Most Zsuzsa dobta fel a labdát, egytálételes témával. Ezúttal saját kreációval készültem. Jól véggigondoltam, hogy milyen egytálételnek is örülnék mostanság. Első gondolatom az volt, hogy mindenképp római tálban készüljön, aztán meg hogy legyen benne gersli. Meg valamiképp paradicsom. De azért igaz télies legyen, olyan dolgokkal, amiknek ilyenkor januárban is szezonja van felénk. Csak hogy tudatosan menjen az a főzé, ugye. Így a gersli mellé sárgarápát zellert és füstölt húst terveztem (nem akartam nagyon túlbonyolítani), aztán végül a zellerből kelbimbó lett, mert a piacon csak úgy kellették magukat. A paradicsomot pedig lé formájában csempésztem bele, hogy legyen miben megfőniük a finomságoknak. A végeredmény szerintem (és Párom szerint is) jó lett, benne van egy tálban minden ami kell egy jó étkezéshez és nem utlsó sorban nincs is vele sok macera, csak bele kell mindent pakolni a római tálba, aztán irány a sütő és csak néha kell ránézni, hogy elkészül-e. :)

Zöldséges, füstülthúsos, gerslis egytál

4 sárgarépa
1 kis tál kelbimbó
30-40 dkg füstöt hús
2 dl gersli
1 liter paradicsomlé (1 fél literes passzírozott paradicsomot hígítottam fel)
bors, babérlevél, köménymag, csipetnyi fahéj


Először is beáztattam a tálat. Aztán a répát megpucoltam, karikára vágtam, a kelbimbót megtisztítottam, a húst felkockáztam. A tál aljába terítettem a zöldségeket, rá a húst, erre kerültek a fűszerek, végül rászórtam a gerslit és felöntöttem a paradicsomlével. Lefedve hideg sütőbe toltam, majd a sütőt olyan 180 fokra bekapcsoltam. Fedő alatt sült kb egy órát aztán még fedő nélkül háromnegyedet, amíg a geersli megpuhult és lé is jól besűrűsödött (mire kihűlt, szinte el is tűnt). Finom téli étek lett, ami 3-4 személyre elég. És érdekes módon sütés közben a gersli és a zöldségek helyet cseréltek, a gersli került alulra, zöldségek felülre.

1 megjegyzés:

Grenadine írta...

szia Zsu, ha van kedved és időd, megírhatnád, mit olvastál tavaly: http://grenadinegasztro.blogspot.com/2009/01/konyvek.html