A menü sajnos kissé felemásra sikeredett, egy része a VKF! szellemében herkentyű volt, erről majd jövő hét végén írok, mellé akartam csinálni sült polentát, de egy félrefordításnak köszönhetően a kukában végezte az egész - a Nélkülözhetetlen Vendégváró falatokból vettem a receptet, és abban kukoricalisztből készült a polenta... gyanús volt, hogy inkább kukoricadarát kéne használni, de nem hallgattam a megérzéseimre, hiba volt. Szerencsére a vendégek nem vették zokon az esetet, a Kedves pedig átrohant a szomszéd kisboltba egy kis ropogtatni valóért. Nekem meg égett a fejem...:(
De azért sikerélmény is volt szerencsére, a herkentyű finom lett, és a torta sem hagyott kívánni valót maga után. Természetesen a Kedves válaszotta ki, így most én is megsütöttem a márványos brownie-t, amit ősszel az én szülinapomkor egyik kedves barátnőm készített el nekem. Csak annyit változtattam rajta, hogy csináltam a torta mellé amarettos meggyszószt, ebben semmi extra nem volt: egy adagnyi fagyasztott magozott meggyet kevés vízzel megfőztem, szitán megpróbáltam áttörni, de nem nagyon hagyta magát, de azért a várt pépességet sikerült elérni vele, aztán adtam hozzá egy kevés barna cukrot, egy stampedli amarettot, felforraltam és egy kevés megylével elkevert teáskanálnyi keményítővel sűritettem kicsit.
A márványos brownie receptje egyébként eredetileg a tavaly júniusi Gourmet magazinban jelent meg, és az epicurious-on találtam rá. Az eredeti receptet másfélszereztem, kivéve a cukrot, abból a szimpla mennyiséget használtam.
Márványos brownie
Brownie réteg:
15 dkg vaj
10 dkg étcsoki (Tibi ét)
3 tojás
1 bögre (2,5 dl) cukor
1 bögre liszt
Sajttorta réteg:
36 dkg krémsajt (konkrétan 3 Philadelphia Light)
1/3 bögre cukor
1 nagyobb tojás sárgája
Először is előmelegítettem a sütőt kb 170-180 fokra és kivajaztam a 26 cm-es kapcsos tortaformámat. Aztán a darabokra tördelt csokit a feldarabolt vajjal kis léngon felolvasztottam, keverőtálba önöttem, hozzáadtam a cukort és a tojásokat, jól elkevertem, majd a lisztet is hozzákevertem, végül a masszát beleöntöttem a tortaformába.
Ezután gyorsan elmostam a keverőtálat, beletettem a szobahőmérsékletű krémsajtot, a cukrot és a tojássárgáját és kézi habverővel jó alaposan kikevertem. A krémet a csokis rétegre simítottam és egy vajazókéssel igyekeztem kissé összekeverni a barna és a fehér réteget.
Kb 30 percet sűlt, de valószínűleg rövidebb idő is elég lett volna neki, elvileg akkor van kész, amikor a széle már teljesen szilárd a közepe meg épphogy. Hát nekem mindenhol szilárd lett és meg is repedezett sajnos, de szerencsére az ízére ez nem volt rossz hatással. Szobahőmérsékleten a legfinomabb és jól passzolt hozzá az amarettos meggyszósz is.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése