2008. január 12., szombat

Utólag az ünnepekről

Hát nagysokára eljutottam idáig... Hogy mi minden finomsággal találtuk szembe magunkat az ünnepek alatt.
Először is karácsony előtti héten legyártottam Piszke tuti aszlatgyümülcsös gombócait, csak nálam tégla formájúak lettek és mivel azokat nem tudtam szépen mártogatni, ezért csak a két legnagyobb oldaluk lett lekenve olavsztott étcsokival. Valamint kevesebb cukor került beléjük. Nagyon finomak lettek, Párom is oda volt értük, pedig amikor közöltem vele, hogy idén nem lesz itthon bolti szaloncukor, ő közölte, hogy azért vesz magának egy liladobozost. Aztán amikor elkészültek a házi "szaloncukrok" letett eredeti tervéről.
Aztán elkészültek a karácsonyi ajándékok is: kis gyümölcskenyereket és trüffelt ajándékoztam idén. A trüffel receptjét az Ízvarázs című könyvből vettem, és marcipánnal és amarettoval ízesítettem. A konkrét elkészítéshez pedig ez a videó nyújtott segítséget. Viszont nem golyóztam, hanem Chiliihez hasonlóan nyomózsákból kerültek a kis finomságok a mini papírkapszlikba.
Végül még szenteste előtt sütöttem kávés és kakós kekszeket, ezek receptjei régebbi Tina konyhákból vannak.
És elérkezett a szenteste, amit Páromanyukájánál töltöttünk, kacsasülttel, sült zöldségekkel, párolt káposztával és végül tiramisuval töltöttük meg a bendőket. És kaptunk mindenféle szépséget: Kedves finom birsalma és ágyas meggypálinkát én pedig modenai balzsamecetet, meg bio áfonyaszörpöt meg fahéjas almás teát. A szörp nagyon finom volt :)
Karácsony első napján felkerekedtünk és elvonatoztunk-buszoztunk apushoz Bácsalmásra: nála csudafinom őzsült volt a menü krumplis frutával (ami olyan krumplis lángos szerű), és tőle is gasztro ajándékot kaptunk: Stahl Judit legújabb sorozatának három kötetét (tésztás, édességes, szárnyas). Aztán még ráadásnak őzhúst, amit két ünnep között meg is sütöttünk, úgy, mint apa: három napig pácoltuk Kotányi vadfűszerrel megszórva negyed liter sörben, aztán amikor letelt az ideje forró serpenyőben körbesütöttük a húsdarabokat, tepsibe tettük, aláöntöttük a páclevet és kb 2 órát sütöttük a gázsütő legalacsonyabb fokozatán, lefedve, végül még kb 10 percig fedetlenül. A húsokra még a tepsibensütés elején házi füstölt szalonna szeleteket fektettünk melléjük pedig jónéhány fokhagymagerezdet szórtunk.
Karácsony másnapja anyusnál telt, nála klasszikus családi összejövős menü volt: húsleves, marhapörkölt, rántott hús, sült krumpli. Ebből a húsleves és a sültkrumpli szokás szerint csudajó volt.
Két ünnep között csak pihegtünk itthon, szilveszterkor pedig jóbarátainkkal együtt pusztítottuk a pezsgőt és a sült csülköt.

Nincsenek megjegyzések: