Áfonyás mogyoróvajas keksz
12,5 dkg mogyoróvaj (fele sima, fele darabos)
10 dkg vaj
20 dkg liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű)
10 dkg cukor (fele barna fele fehér)
1 tojás
fél tk szódabikarbóna
2 maroknyi aszalt áfonya
A mogyoróvajat és a felkockázott vajat egy nagy keverőtába tettem és vártam, amíg jól megpuhulnak, mivel a hűtőből szedtem ki őket. Amikor jól keverhetőek lettek elektromos habverővel jól elkevertem, aztán hozzáadtam a cukrot, azzal is elkvertem, végül a tojást is és addig maceráltam a masszát, míg a cukor fel nem olvadt. Ekkor került hozzá a liszt és a sütőpor, ezt már kanállal kevertem hozzá, nem géppel. Végül beledolgoztam az aszalt áfonyát is, kézzel, mert kanállal túl macerás volt. Közben a sütőt előmelegítettem kb 180 fokra. A masszából mogyorónyi golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket egymástól olyan távolságra, hogy ellapítva ne érjenek össze. Amikor tele lett a tepsi fogtam egy nehéz whiskey-s poharat meg egy darabka sütőpapírt (hogy ne ragadjon rá a pohárra a tészta) és azzal lapítottam el a tésztagolyókat olyan 3 mm vastagságú korongokká. Az én sütőmben kb 5-10 perc alatt lettek jók. Ilyen kis kekszekből lett két 25 darabos meg egy 36 darabos tepsi, szóval összesen 86 darab keksz.
2 megjegyzés:
jó, jó a keksz, de a SZIN-ért nagyon irigyellek!!
Köszi Piszke :) És irigykedhetsz is, nagyon jó volt, csak egy koncertről kellett elmenekülnünk (a Doors emlékzenekar finoman szólva kritikán alluli volt).
Megjegyzés küldése