2008. március 16., vasárnap

Könnyű joghurtos-málnás

A héten egyik nap hazafelé jövet találtam ki ezt a receptet. Igazából a színekkel, rétegekkel való játék érdekelt. Az alap elkészítése nem bonyolult, aztán meg lehet fantáziálni. :) Így tegnap este jól eljátszottam a fehér és a rózsaszín joghurt variálásán, aztán tűkön ülve vártam a reggelt, hogy megdermedjen a zselatin. Az eredmény szép lett, a málnás rész finom, a sima joghrtos viszont kissé íztelen, legközelebb azt mondjuk vaníliával (vagy mondjuk vaníliakivonattal) ízesíteném. Jó kis könnyű desszert amúgy, igaz nálunk ma reggeliként funkcionált. És az egész alapja az első bejegyzésemben szereplő joghurttorta, csak kihagytam belőle a tejszínt.


Málnás joghurtzselé

2 nagy pohár (450 g-os) natúr joghurt
1 zacskó zselatin (a kék horváthrozis)
kb fél kg málna (fagyasztott)
2+2 ek méz (végre újra van édesharmatmézem :) )

Először is a málnát kevés vízzel feltettem főni, amikor felolvadt belekevertem a mézet is és addig forraltam, míg majdnem minden levét előtte. Aztán leszűrtem, szitán jól átdörzsöltem, hogy minél több gyümölcshús lejöjjön a magokról. Ezután a joghurtot elkevertem a zselatinnal, duplafalú tejforraló edényben tűzre tettem és csak addig melegítettem, míg a zselatin felolvadt. Ekkor a joghurtot két részre osztottam, az egyik feléhez némi málapürét kevertem, hogy szép szine legyen (nem használtam el az egészet, maradt utólagos díszítésre is). A szilikonos muffinormámba kretívkodtam a masszákat: lett vízszintesen meg föggőlegesen csíkos, márványos, meg egyszínű is. Itt lehet fantáziálni rendesen. 11 muffinnyi plusz egy pohárnyi lett a végeredmény. És érdemes kicsit hűlni hagyni a zselatinos joghurtot mielőtt a formába kerülne. A poharas változatnál amikor a pohárba került egy réteg, kb 10 percre hűtőbe tettem dermedni kicsit, így nem nyomták össze egymást a rétegek. Az egyik muffinformásnál nem így csináltam, ott holdalakú rétegeim lettek.


2 megjegyzés:

Rossamela írta...

Jaj de szépek!

Zsu írta...

Örülök hogy tetszenek, pont az volt velük a célom, hogy valami dekoratív, de egyszerűen elkészíthető finomságot hozzak össze.